Şirket iflaslarında rekor artış: Türkiye de listede!

Dun & Bradstreet tarafından hazırlanan “2024 Küresel İflas Raporu”, dünya genelinde şirket iflaslarının son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını ortaya koydu. Rapor, 47 ülkeden elde edilen verilerle oluşturuldu ve bu ülkelerin yüzde 65’inde iflasların arttığını gösterdi.

Raporda, iflas artışlarının nedenleri arasında devlet desteklerinin sona ermesi, yüksek faiz oranları, para politikaları, küresel talepteki zayıflık, tedarik zinciri sorunları ve jeopolitik riskler yer alıyor.

Türkiye’de de iflas vakalarında önemli bir artış yaşandı. Rapor, Ukrayna’nın en fazla artış gösterdiği ülke olduğunu belirtiyor. Türkiye ise iflas oranında yüzde 23’lük bir artışla dikkat çekiyor. Geçen yıl Türkiye’de toplamda 465 şirket iflas etti.

Ayrıca raporda öne çıkan diğer ülkeler arasında Avustralya, Kanada, Romanya, Hollanda, İspanya, Lüksemburg, İsveç, Almanya ve İtalya bulunuyor. ABD’de ise iflaslar yüzde 6 arttı.

Dun & Bradstreet Baş Ekonomisti Dr. Arun Singh, özellikle perakende, inşaat, konaklama ve imalat gibi düşük kâr marjlı sektörlerin risk altında olduğunu vurgulayarak dijital dönüşümün önemine dikkat çekti. Singh, iflasların 2025 yılı boyunca artmaya devam etmesini beklediklerini ancak yıl sonuna doğru rahatlama öngördüklerini ifade etti.

Raporun önsözünde Dun & Bradstreet COO’su Julian Prower, iflaslardaki artışın beklenmedik olmadığını belirterek şirketlerin riskleri yönetebilmek için nakit akışı planlamasına, tedarik zinciri çeşitliliğine ve kredi değerlendirmesine odaklanmaları gerektiğini belirtti.

Öte yandan, Yunanistan’ın iflaslarda yüzde 48 azalma yaşayan ülkeler arasında ön plana çıktığı görülüyor. Kolombiya, Hong Kong, Çin, Rusya, Arjantin, Kazakistan, Güney Kore, Finlandiya ve Danimarka da düşüş yaşanan diğer ülkeler arasında bulunuyor.

Related Posts

Dün düşmüştü: Borsa İstanbul yükselişe geçti

Dün satıcılı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,64 değer kaybıyla 10.107,68 puandan tamamlamıştı. Bugün ise açılışta yüzde 0,65’lik artışla toparlanma gösterdi. BANKACILIK VE HOLDİNG ENDEKSLERİ DEĞER KAZANDI Güne pozitif başlayan …

Dev döner firmasının işçileri greve başladı: Patronun lüks aracı çileden çıkardı

Almanya’nın Ludwigsburg kenti yakınlarındaki Murr kasabasında faaliyet gösteren döner üretim sektörünün önde gelen firmalarından Birtat’ta çalışan işçiler adına Gıda, İçecek, Restoran İşçileri Sendikasının (NGG) yürüttüğü toplu sözleşme …

Fenerbahçe güldürdü, Kurultay davası coşturdu!

Borsa İstanbul’da geçtiğimiz hafta yatırımcılar için nasıl geçti? Borsada kazandıran ve kaybettiren hisseler merak ediliyor. İşte Borsa İstanbul’un geçen haftası… CHP’nin Kurultay davasının görültüğü gün yükselişe geçen BIST 100 endeksi, 19 Mart …

Havacılıkta dev hamle: Satış işlemleri başlıyor!

Avrupa havacılığında dev birleşme adımı! Air France-KLM, SAS’ın çoğunluk hissesini almak için işlemlere resmen başladı.

Sağlık turizminde hedef 20 milyar dolar

Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ Genel Müdürü Behlül Ünver, sağlık turizminde Türkiye’nin 145 ülkeden insanı çektiğini belirtirken, 2028’e kadar yıllık 20 milyar dolar gelir hedefleri olduğunu söyledi.

Merkez Bankası’ndan kredi açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılının ikinci çeyreğine ilişkin Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçlarını yayımladı. Ankete göre bankalar, yılın ikinci çeyreğinde işletmelere kullandırdıkları kredilerde genel olarak daha sıkı koşullar …