Sendikalar harekete geçti: Yüzde 75 maaş, yüzde 10 refah zammı!

“`html

2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Görüşmeleri Başladı

Kamuda çalışan yaklaşık 600 bin işçinin maaşlarına yapılacak artışların belirleneceği 2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü müzakereleri için sendikalar, hükümetten acil adımlar atmasını talep ediyor. İşçi temsilcileri olan TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, hükümetin başlangıç zam teklifini mayıs ayının sonuna kadar sunmasını istiyor.

Karayolları, üniversiteler, hastaneler, enerji santralleri ve diğer kamu kuruluşlarından oluşan geniş bir yelpazeyi kapsayan görüşmelerin üçüncü oturumu 16 Mayıs 2025’te gerçekleştirildi. İşçi kesiminin zam ve diğer koşullar için yaptığı talepler, 27 Şubat’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına iletilmişti, ancak kamu işvereninden henüz resmi bir teklif gelmiş değil.

Hükümetten gelecek teklifin eksikliği, müzakerelerin ilerlemesini geciktiriyor. Bu konuda TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, bu sürecin başlaması için teklifin kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Ağar, “Bu süreçte 600 bin işçi ve onların aileleriyle birlikte 2-3 milyon insan yer alıyor. Mayıs sonuna kadar teklifin müzakereye açılmasını beklemekteyiz” ifadelerini kullandı.

Sendikaların Talepleri

Sendikaların talep listesi ise şu şekilde:

  • Günlük brüt taban ücretin 1800 TL’ye çıkarılması,
  • 2025 yılının ilk altı ayında %50,
  • İkinci altı ayında %25 zam yapılması,
  • Tüm zamların üzerine %10 refah payı eklenmesi.

Bunların yanı sıra, müzakerelerin sonuçlarının 4 milyon memur, 2.5 milyon emekli memur ile özel sektördeki grup toplu iş sözleşmelerini de etkileyeceği düşünüldüğünden, gelişmeler büyük bir dikkatle izleniyor.

21 Maddelik Teklif Paketi İçeriği

Sendikaların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunduğu 21 maddelik teklif paketinin detayları aşağıdadır:

“Öncelikle, Toplu İş Sözleşmelerinin yürürlük tarihleri taraflarca belirlenecektir.

Taban Ücret Düzenlemesi

Toplu iş sözleşmelerinin yürürlüğe giriş tarihinde, brüt ücretleri 1.800,00 TL’nin altında olan işçilerin günlük brüt ücretleri 1.800,00 TL’ye yükseltilecektir. (Net ücret ödenen işyerlerinde bu tutarın neti esas alınmaktadır). Taban ücreti düzenlendikten sonra, derece-kademe sınıflandırmasına göre ücret farklarının korunması sağlanacaktır; ayrıca bu fark 1,00 TL’den aşağı olamayacak şekilde düzenlenecektir.

Kıdem Zammı

İşçilerin maaşları taban ücrete çekildikten sonra, her bir çalışma yılı için 15 TL/gün kıdem zammı eklenmesi talep edilmektedir. (Kıdem zammı; ikramiye, fazla mesai, bayram ve genel tatil çalışmaları gibi farklı ödemelerle ilişkilendirilerek hesaplanacaktır.)

Ücret Artışları

  1. Birinci Yıl İlk Altı Ay Zammı: Taban ücrete çekilen ve kıdem zammı eklenen işçilere, toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihinden itibaren %50 zam yapılacaktır.
  2. Birinci Yıl İkinci Altı Ay Zammı: Birinci yıl ikinci altı ayında brüt ücreti olan işçilere %25 zam uygulanacaktır. Eğer Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre değişim %25’i aşarsa, aşan kısma bir ek %10 refah payı eklenecektir.
  3. İkinci Yıl İlk Altı Ay Zammı: İkinci yılın ilk altı ayında %25 zam uygulanacaktır; yine ilgili indeksin %25’i aşması durumunda böyle bir ek yapılacaktır.
  4. İkinci Yıl İkinci Altı Ay Zammı: İkinci yılın ikinci altı ayında da benzer bir uygulama gerçekleştirilecektir. Dönem sonunda fazla olan kısımlar, bir önceki zam oranına ilave edilecektir.

Yürürlük Süreleri

Bakanlığa sunulan önerimizde, toplu iş sözleşmelerinin yürürlük süresiyle ilgili farklılıkların azaltılması ve bazı ödemelerin artırılması hedeflenmektedir.

Haftalık Çalışma Süresi

Haftalık çalışma süresi düzenlemeleri, en çok 40 saat olarak sınırlanacak ve mesai haftada 5 gün üzerinden yürütülecektir. 854 Sayılı Deniz İş Kanununa tabi işyerlerinde bu süre 45 saat olarak uygulanacaktır.

Fazla Çalışma Düzenlemeleri

Normal haftalık çalışma süresinin aşılması durumunda, fazla mesai ücreti normal ücretin %100 fazlası ile ödenecektir. Resmi bayram günlerinde fazla çalışma %200 zamlı şekilde hesaplanacaktır.

Kıdem Tazminatı

Tüm işçilere, her tam çalıştıkları yıl için 35 günlük ücret tutarında kıdem tazminatı ödenecektir. Bunun üzerindeki durumlarda daha yüksek olan oranlar geçerli olacaktır.

Protokol, konfederasyon üyesi sendikaların sorunlarına da özel düzenlemeler içermektedir. Kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi, geçici ve mevsimlik işçilerin çalışma sürelerinin uzatılması gibi konular da teklifimizde yer almaktadır.

Özlük Hakları ve Vergi Düzenlemeleri

Çalışanların özlük haklarına dair mevcut kısıtlamaların kaldırılması ve gelir vergisinin bir kısmının işveren tarafından karşılanması talep edilmektedir.

Bu kapsamda, yemek yardımı, giyim yardımı gibi çeşitli düzenlemelere de yer verilmiştir. İşin tehlike sınıfına göre belirlenen prim oranları ve tazminatlar gibi konularda iyileştirmeler yapılacağı belirtilmektedir.

“`

Related Posts

Anlık kolaj… Bir seri kritik dosya var…

Son Trump-Putin telefon görüşmesi ile gelişen Ukrayna savaşının sonuna ilişkin muamma. İki, İngiltere’nin Avrupa Birliği ile-ağdalı ‘Brexit’ sürecinin ardından-yeniden kucaklaşması. Üç, Yunanistan-Türkiye hattına Atina merkezli yüklenen garip gerilimin nedeni. Dört, Azerbaycan-İsrail-İran üçgeninde Eurovision’a kadar yansıyan olaylar. Beş, Budapeşte’de devam eden ‘Türk Devletleri Teşkilatı Gayrı Resmi Zirvesi’ndeki ‘aile işleri’… Bunların anlamlandırılması , en azından her birinde gelişen aktüel

Çay tarımı tehlikede: İklim krizi yeşil altını vuruyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, iklim krizi nedeniyle başta Doğu Afrika olmak üzere, 2050 yılında çay yetiştirilen alanların yüzde 55 azalabileceğini kaydetti.

Rekabet Kurulu, 3 şirket hakkında soruşturma başlattı

Rekabet Kurulu şirketlere yönelik soruşturmalarına devam ediyor. Bu kez radara mobilya üretiminde yaygın kullanılan MDF ve yonga levha sektöründe faaliyet gösteren 3 şirket girdi. Çamsan Entegre Ağaç Sanayi, Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Kronospan …

Euro Bölgesi’nde inşaat üretimi martta aylık bazda arttı

Euro Bölgesi’nde inşaat üretimi martta aylık bazda arttı

Konut satışlarında yükseliş sürüyor; hedef 1,5 milyon

Konut satışlarında yükseliş sürüyor; hedef 1,5 milyon

Her 10 kişiden 7’si ekonomiyi “kötü” buluyor!

İstanbul Ekonomi Araştırma’nın Mayıs raporuna göre, Türkiye’de ekonomik kötümserlik artıyor. Katılımcıların yüzde 71’i ekonomiyi “kötü” olarak tanımlarken, işsizler ve yevmiyeli çalışanlar geçim sıkıntısından en çok etkilenen gruplar oldu. Ekonominin geleceğine dair karamsarlık da yükselişte.