Sadece selfie ile yaş ve kanser riskini tahmin eden yapay zeka keşfedildi

Yapay Zeka Modeli FaceAge, Kanser Hastalarının Biyolojik Yaşını Tahmin Ediyor

Yeni bir çalışma olan The Lancet Digital Health dergisinde tanıtılan FaceAge, 59.000 kişinin yüz fotoğrafını kullanarak eğitilmiş bir yapay zeka modelidir. Bu modelin amacı, hücresel yaş veya biyolojik yaşa ulaşmaktır, doğum tarihinden bağımsız olarak.

Model daha sonra 6.200 kadar kanser hastası üzerinde test edildi ve yapılan bulgulara göre kanser hastaları, kronolojik yaşlarından ortalama beş yaş daha büyük olarak görüldü. Ayrıca, FaceAge tarafından tahmin edilen yaşlar, sağlıklı bireylere göre daha yüksek çıktı.

FaceAge’in en dikkat çekici sonuçlarından biri, palyatif bakımdaki kanser hastalarının kısa vadeli yaşam beklentilerini tahmin etmede oldukça başarılı olmasıdır. Dr. Hugo Aerts, bir kişinin göründüğü yaş ile gerçek yaş arasındaki farkın önemini vurgulayarak, bu sistemin yaşlanma sürecinin doğru tahmin edilmesine olanak sağlayabileceğini belirtti.

Dr. Ray Mak ise FaceAge’in sadece kanser hastaları için değil, genel sağlık durumunun erken teşhisinde de kullanılabileceğini ifade etti. Modelin bazı sınırlamaları olsa da, bilim insanları bu teknolojinin sağlık alanında yeni bir biyobelirteç dönemine öncülük edebileceği konusunda umutlu.

Related Posts

Yapay zeka destekli yöntemle kolorektal kanserin erken tanısı sağlanabilecek

Yeditepe Üniversitesi öğretim üyelerinin de yer aldığı uluslararası araştırma ekibi, bağırsak florasında bulunan bakterilerin analiz edilmesiyle kolorektal kanserin erken teşhis edilebileceğini ortaya koydu.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Çinko nedir ve neden ihtiyaç duyarız?

Vücudumuz çinkoyu yalnızca yiyeceklerden alabilir, ancak her zaman kolayca emilemez. Peki yeterince çinko aldığınızdan nasıl emin olabilirsiniz? Ve yeterince almazsanız ne olur?

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Gençlerde Obezite Tırmanıyor!

TÜİK verilerine göre gençlerde obezite oranı son altı yılda yüzde 30’a yakın artış gösterdi.