Öğrenme güçlüğüne EEG umut olabilir! D vitaminin de rolü var

Albert Einstein, Leonardo Da Vinci, Tom Cruise gibi ünlü ve başarılı isimleri de etkileyen öğrenme güçlüğü, zeka seviyesi normal olmasına rağmen okuma, yazma, matematik gibi temel becerileri öğrenmede ve kullanmada yaşanan zorluklar olarak biliniyor. 

Hem aileler hem de bu problemi yaşayan bireyler için zorlu bir süreç olan öğrenme güçlüğünün erken teşhisi büyük önem taşıyor. Bu kapsamda, öğrenme güçlüğünün teşhisi konusunda umut verici bir çalışma yapıldı.

Auto Train Brain Ceo’su ve Bahçeşehir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Görevlisi Dr. Günet Eroğlu tarafından kaleme alınan ve ‘Diagnostics’ dergisinde “Elektroensefalografi Tabanlı Nöroinflamasyon Tanısı ve Öğrenme Güçlüklerindeki Rolü” ismiyle yayınlanan makale, öğrenme güçlüğünün teşhisine yeni bir umut ışığı tutarken, bu durumun altında yatan nedenleri de aydınlatıyor.

D vitamini eksikliği öğrenme güçlüğüne neden olabilir mi?

İnsan beyni hareket, düşünce, konuşma gibi bütün fonksiyonların merkezini oluşturduğunu dile getiren Günet Eroğlu, “Beyni anlamak, birçok sorunu çözmemize olanak tanır. Nöroteknolojik gelişmeler, her geçen gün beyni daha iyi keşfetmemizi ve sorunlara çözüm bulmamızı sağlıyor. Bu sorunlardan biri de öğrenme güçlüğüdür. Bu kapsamda, bu sorunu yaşayan bireylere ve ailelere, sorunun teşhisi ve altında yatan nedenleri öğrenmeleri açısından bilimsel bir çalışma hazırladık. 

Makale, öğrenme güçlüklerinin genetik, epigenetik ve çevresel faktörlerin karmaşık etkileşimi sonucu ortaya çıkan nörogelişimsel durumlar olduğunu belirtirken, son dönemdeki çalışmalar annenin otoimmün rahatsızlıkları, doğum öncesi stres ve D vitamini eksikliği gibi faktörlerin nöroinflamasyona katkıda bulunabileceğini gösteriyor” dedi.

Dr. Günet Eroğlu

‘Kişiselleştirilmiş tedavilere büyük katkı sağlayacak’

Nöroinflamasyonun beynin kendini koruma mekanizması olduğunun altını çizen Dr. Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Tıpkı vücudumuzun bir yerinde bir yaralanma olduğunda iltihaplanma olması gibi, beyinde de bir hasar veya tehdit olduğunda benzer bir süreç yaşanır. Bu süreçte, beynin bağışıklık hücreleri (mikroglia ve astrositler) aktive olur ve bazı kimyasallar salgılar. Bu kimyasallar, hasarı onarmaya ve tehdidi ortadan kaldırmaya yardımcı olur. EEG’nin bu noktada büyük kolaylık sağlıyor. Makalede beyin aktivitesini elektriksel olarak ölçen non-invaziv bir yöntem olan EEG teknolojisinin nöroinflamasyonun bir göstergesi olarak kullanılabileceği ve bu sayede öğrenme güçlüğü olan bireylerde daha erken ve doğru teşhisin mümkün olabileceğini ortaya çıkardık. Bu çalışma öğrenme güçlüklerinin nörobiyolojik mekanizmalarının anlaşılmasına ve kişiselleştirilmiş tedavilerine büyük katkı sağlayacak.”

Related Posts

Uzman isim uyardı: Kenede erken ve doğru müdahale, bulaş riskini azaltıyor

İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Bozkurt, kenelerin yol açtığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalıklarına erken müdahalenin önemli olduğunu belirtti.

Yapay zeka destekli yöntemle kolorektal kanserin erken tanısı sağlanabilecek

Yeditepe Üniversitesi öğretim üyelerinin de yer aldığı uluslararası araştırma ekibi, bağırsak florasında bulunan bakterilerin analiz edilmesiyle kolorektal kanserin erken teşhis edilebileceğini ortaya koydu.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Çinko nedir ve neden ihtiyaç duyarız?

Vücudumuz çinkoyu yalnızca yiyeceklerden alabilir, ancak her zaman kolayca emilemez. Peki yeterince çinko aldığınızdan nasıl emin olabilirsiniz? Ve yeterince almazsanız ne olur?

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?