Obezite Alzheimer’a giden yol olabilir

Üsküdar Üniversitesi ve Kimyagerler Derneği İşbirliğiyle Düzenlenen 4. Uluslararası Gıda Kimyası Kongresi Devam Ediyor

Üsküdar Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Kimyagerler Derneği işbirliğiyle bu yıl “Gıda Üretiminde Sürdürülebilirlik” temasıyla düzenlenen 4. Uluslararası Gıda Kimyası Kongresi, Antalya’nın Kemer ilçesindeki bir otelde devam ediyor.

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan Gıda Kimyası ve Beyin Kimyası İlişkisini Ele Aldı

Kongre kapsamında gerçekleştirilen özel oturuma konuşmacı olarak katılan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Gıda Kimyasından Beyin Kimyasına: Beyin-Besin İlişkisi” konusunu ele aldı.

Tarhan, oturumdaki konuşmasında, gıda kimyası ve insan beyni arasındaki ilişkinin iki temel açıdan incelendiğini, bunlardan ilkinin “beyin-bağırsak aksı”, ikincisinin ise “nöro beslenme” alanı olduğunu söyledi.

Haz Odaklı Yaşam ve Sağlık İlişkisi

Tarhan, haz odaklı yaşam tarzının beyindeki mutluluk hormonu serotonini azalttığını ve depresyonu artırdığını ifade etti. Ayrıca yapılan bir araştırmada beyinde mikroplastik tespit edildiğini belirten Tarhan, bu durumun küresel kirlenmenin endişe verici sonuçlarından biri olduğunu vurguladı.

Obezite ve Alzheimer İlişkisi

Alzheimer hastalığının artış sebeplerinden birinin yalnızlık olduğuna dikkat çeken Tarhan, günümüzde Alzheimer hastalarında obezitenin sıkça görülmesine değindi. Obezitenin, beyindeki hücrelerin daha erken yıpranmasına neden olduğunu ve Alzheimer riskini artırdığını belirtti.

Türkiye’nin Obezite Sorunu

Tarhan, duygusal yeme tarzının obeziteye yol açtığını ve Türkiye’nin küresel sorun olan obezite yaygınlığında dünya üçüncüsü olduğunu vurguladı. Beslenme ve kimya arasındaki yakın ilişkiye de dikkat çeken Tarhan, geleceğin nörokimyada olduğunu ve açlık-tokluk üzerine etkileyen ilaçların buradan keşfedileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Yapay zeka destekli yöntemle kolorektal kanserin erken tanısı sağlanabilecek

Yeditepe Üniversitesi öğretim üyelerinin de yer aldığı uluslararası araştırma ekibi, bağırsak florasında bulunan bakterilerin analiz edilmesiyle kolorektal kanserin erken teşhis edilebileceğini ortaya koydu.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Çinko nedir ve neden ihtiyaç duyarız?

Vücudumuz çinkoyu yalnızca yiyeceklerden alabilir, ancak her zaman kolayca emilemez. Peki yeterince çinko aldığınızdan nasıl emin olabilirsiniz? Ve yeterince almazsanız ne olur?

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Gençlerde Obezite Tırmanıyor!

TÜİK verilerine göre gençlerde obezite oranı son altı yılda yüzde 30’a yakın artış gösterdi.