NASA, Güneş’e en yakın noktaya ulaşarak neyi hedefliyor?

NASA’nın Parker Güneş Sondası, Güneş’e Eşi Benzeri Görülmemiş Yakınlıkta!

NASA’ya ait olan Parker Güneş Sondası, insan yapımı araçlar arasında Güneş’e en yakın mesafeye ulaşma hedefine doğru ilerliyor. Bu süreçte araç, Güneş’in dış atmosferine doğru yol alarak olağanüstü miktarda radyasyon ve sıcaklıkla karşı karşıya kalıyor.

Araçla iletişim, bu yolculuk sırasında kesilmiş durumda ve bilim insanları, Parker’ın durumunu öğrenmek için 28 Aralık’ta Türkiye saatiyle 08:00’de gelebilecek sinyali bekliyor.

NASA’nın bilim projeleri direktörü Dr. Nicola Fox, yaptığı açıklamada “İnsanlar uzun yıllardır Güneş’i incelemekte ancak atmosferi ziyaret etmeden bilinmeyeni keşfedemeyiz” diyor.

Parker, 2018 yılında fırlatılarak Güneş Sistemi’nin merkezine doğru yola çıkmıştı. Noel arifesinde gerçekleştirdiği 21. Güneş yakın geçişle rekor kıran uzay sondası, Güneş’e 6,2 milyon kilometre kadar yaklaşmış durumda.

Güneş’ten 93 milyon mil uzaktayız ve Parker Uzay Sondası, Güneş’e dört santimetre mesafede. Bu, oldukça yakın bir mesafe olarak değerlendiriliyor.

Kuzey Işıkları Güneş Kaynaklı Bir Hava Olayı

Parker Sondası, Güneş’e olan yaklaşımında 1400°C sıcaklık ve elektronik cihazlara zarar verebilecek miktarda radyasyona maruz kalacak. Uzay aracı, 11,5 santimetre kalınlığında karbon bileşimli bir kalkanla korunuyor ve Güneş’in atmosferine hızlıca girip çıkmaya çalışıyor.

İnsan yapımı tüm nesnelerden daha hızlı hareket eden uzay aracı, saniyede 191 km hızla ilerliyor. Bu hızla Londra’dan New York’a sadece 30 saniyede ulaşılabilir.

Ama neden tüm bu çaba ile Güneş’e bu kadar yaklaşmaya çalışıyoruz? Bilim insanları, Parker aracının Güneş’in korona dediğimiz en dış atmosfer katmanından geçerek uzun zamandır çözülemeyen sırları aydınlatacağını umuyorlar.

Gök bilimci Dr. Jennifer Millard, “Korona çok yüksek sıcaklıkta ve nasıl ısındığıyla ilgili bilgilerimiz oldukça sınırlı” diye belirtiyor ve devam ediyor: “Güneş yüzeyi 6000°C ancak korona, milyonlarca derece sıcaklıkta olabiliyor ve bu sıcaklık yüzeyden oldukça uzakta olmasına rağmen nasıl oluşuyor?”

Bu seyahat sayesinde bilim insanlarının, Güneş rüzgarı olarak adlandırılan koronadan sürekli yayılan parçacık akımını daha iyi anlamaları bekleniyor.

Güneş rüzgarı, Dünya’nın manyetik alanıyla etkileştiklerinde gökyüzünde kutup ışıklarını oluşturuyor. Ancak bu jeomanyetik fırtına elektrik sistemlerini ve iletişim araçlarını devre dışı bırakabiliyor.

Dr. Millard, “Güneş ve Güneş rüzgarı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, Dünya üzerindeki yaşamımız için son derece önemli” diyor.

NASA bilim insanları, Parker’dan ilk sinyali aldıklarında ekibin onu bir kalp emojisi ile selamlayarak iyi olduğunu bildireceklerini belirtiyor. Nicola Fox, Parker’ın direncine güvendiğini ifade ediyor: “Tabii ki endişeliyim ama aracı, bu aşırı koşullarla başa çıkmak üzere tasarladık. O, çok güçlü küçük bir uzay aracı.”

Related Posts

Yapay zeka patlamasını başlatan Microsoft-OpenAI ortaklığı çatırdamaya başladı

2015 yılında kâr amacı gütmeyen bir girişim olarak hayatına başlayan OpenAI’ın yıllarca hiçbir ürün ortaya koymadan ayakta kalmasını dışarıdan aldığı destek sağladı. Bu yolda OpenAI’a en büyük desteği veren şirket ise Microsoft oldu. OpenAI’daki …

2012’den bu yana görev yapıyor… İlk görüntüsü yayımlandı

NASA, Mars yüzeyinde keşif yapan Curiosity aracının uzaydan görünen ilk görüntüsünü kamuoyuyla paylaştı. 2012 yılından bu yana Gale Krateri’nde görev yapan Curiosity, Mars’ın jeolojik geçmişi ve su izleri hakkında önemli veriler toplayarak, Kızıl Gezegen’in sırlarını Dünya’ya taşıyor.

Snapdragon 8 Elite 2 görücüye çıkıyor! İşte tüm bilgiler

Qualcomm’un yeni nesil amiral gemisi yonga seti Snapdragon 8 Elite 2 hakkında ilk bilgiler ortaya çıktı. Gelen son bilgilere göre ürün, Eylül ayının sonunda tanıtılacak. Bu işlemciyi taşıyan ilk akıllı telefonların ise Ekim ayında piyasaya sürülmesi …

WhatsApp, nihayet dedirtecek bir özelliği test ediyor!

WhatsApp, Google Play Beta Programı üzerinden Android kullanıcıları için 2.25.13.23 sürümünü yayınladı. Yeni güncelleme ile birlikte mesajlara ve medya dosyalarına çıkartmalarla tepki verme özelliği üzerinde çalışıldığı ortaya çıktı. Bu özellik …

Beynimizin öğrenme mekanizmasında çığır açan yeni keşif

Beynimizin, öğrenme sırasında yalnızca bir değil, birçok farklı strateji uyguladığı ortaya çıktı. Yeni araştırmalar, bu dinamik yapının hem ruh sağlığında hem de yapay zeka sistemlerinde devrim niteliğinde etkiler yaratabileceğini gösteriyor.

Huawei ICT Day 2025: Endüstriyel dönüşümde yeni adımlar İstanbul’da tartışıldı

Huawei, 18 Nisan’da İstanbul’da gerçekleştirdiği ICT Day 2025 etkinliğinde, yapay zekâ, bulut bilişim, 5G ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi teknolojilerin sanayiye entegrasyonuna odaklandı. Etkinlik, sektör temsilcileri ve iş ortaklarını bir araya getirerek üç ayrı sektörel oturumla tamamlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir