Gelir farkı dikkat çekti: Ev sahipliği azaldı

TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Ev Sahipliği Oranı Azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri 2024 verilerine göre, Türkiye’de ev sahipliği oranının azaldığı ortaya çıktı.

Konut fiyatlarında özellikle 2021 yılından sonra hız kazanan yükseliş, enflasyonun alım gücünü azaltmasıyla birlikte vatandaşların ev sahibi olma hayallerini zorlaştırmıştı. Ekonomim dergisinin haberine göre, son 10 yılda ev sahipliği oranı her geçen yıl gerileme eğiliminde.

Gelir seviyelerine göre incelendiğinde, orta gelirin yüzde 60’ına göre medyan gelirin altında kalan vatandaşların ev sahibi olma oranının daha hızlı düştüğü göze çarpıyor.

Son 10 yılda toplam ev sahipliği oranı yüzde 61,1’den yüzde 56,1’e gerilerken, medyan gelirin yüzde 60’ının altında olan kesimde bu düşüş daha belirgin bir şekilde yaşanıyor.

Orta sınıf olarak adlandırılan gelir seviyesindeki vatandaşlarda ev sahipliği oranı yüzde 58,6’dan yüzde 56,3’e düşerken, geliri yüksek olan kesimde bu oran yüzde 65,4’ten yüzde 61,4’e geriliyor.

TÜİK verilerine göre, kurumsal olmayan nüfus son 10 yılda yüzde 2 artarken, ev sahibi sayısı nüfus artış hızının gerisinde kalarak oransal olarak azalıyor. Dar gelirli kesimde ev sahibi sayısında azalma yaşanırken, orta sınıf ve varlıklı kesimde ise artış gözleniyor.

Kiracı Sayısında Artış Gözleniyor

Türkiye genelinde kiracı sayısı nüfus artış hızından daha hızlı bir şekilde artarken, dar gelirli kesimde bu artış daha belirgin. Özellikle son 3 ve 5 yılda orta ve yüksek gelirli kesimlerde kiracılık oranında düşüş yaşanırken, bu kesimler uygun fırsatlarla ev sahibi olmaya yöneliyor.

(ALINTI)

Related Posts

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Taksilerde yeni dönem! Yıl sonuna kadar süre verildi: Zorunlu hale geliyor

Taksiyle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, yıl sonuna kadar birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olacak.

Sürücüsüz yerli otomobilin tarihi belli oldu

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesi’ açılışında konuştu. Yerli otomobil üretimindeki yeni hedefleri açıklayan Bakan Kacır, “3 yerli otonom aracın ülkemizde …

Bayram ikramiyesi 2025: Emeklilere ödeme tarihi belli oldu mu? İşte beklenen ödeme takvimi

2025 Kurban Bayramı emekli ikramiyesi için geri sayım başladı. Bu yıl 4 bin TL’ye yükseltilen bayram ikramiyesi, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri başta olmak üzere birçok hak sahibinin hesabına yatırılacak. Ödemelerin 26 Mayıs – 4 Haziran tarihleri arasında yapılması bekleniyor. İşte tüm detaylar…

Her şey bitti sıra onlara geldi: Düğün salonları, kuaför ve restoranlar dikkat! Borçlu çıkabilirsiniz

Türkiye’de düğün salonları, kuaförler, mağazalar, restoranlar ve benzeri halka açık işletmelerde müzik yayını yapılması durumunda telif hakkı ödenmesi zorunluluğu getirildi. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül …

Otellerde doluluk pandemi sonrasının en düşüğünde

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, mart ayında otellerin doluluk oranı yüzde 26,79’a gerileyerek pandemi sonrası en düşük seviyeyi gördü. Geceleme sayısı da geçen yıla göre düşerken, ziyaretçilerin kalış süresi kısaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir