Avrupa Güney Gözlemevi’nin Çok Büyük Teleskopu (VLT) ve ALMA teleskop ağı ile gerçekleştirilen gözlemlerde, araştırmacılar saatte 1,8 milyon kilometre hızla yaklaşan iki galaksiyi inceledi. Yaklaşık 4 yıl süren gözlemlerde, bir galaksi diğerine yoğun ultraviyole radyasyon göndererek yıldız oluşturan gaz bulutlarını dağıttı.
Araştırmacı Pasquier Noterdaeme, bu olayı ‘kozmik bir düello’ olarak nitelendirdi. İki galaksi, 11 milyar ışık yılı uzaklıkta yer alıyor ve birleşerek daha büyük bir galaksiye dönüşüyor.
Araştırma, evrenin ‘kozmik öğle vakti’ olarak adlandırılan dönemde yıldız oluşumunun zirvede olduğunu gösterdi. ‘Saldıran’ galaksideki kuasar, süper kütleli bir kara delikten besleniyor ve ışıma yoluyla yıldız oluşumunu durduruyor.
Kara deliğe çekilen gaz ve tozun yoğun radyasyonu, hedef galaksinin hidrojen moleküllerini parçalayarak yıldız oluşumunu engelliyor.
Araştırmacılar, binlerce düşük çözünürlüklü tayf arasında sıra dışı özellikleri sayesinde kuasarı fark ettiler. ALMA’nın yüksek çözünürlüğü sayesinde etrafındaki ikinci galaksiyi görebildiler. Galaksilerin aslında binlerce ışık yılı uzaklıkta olduğu tespit edilerek çarpışmanın erken aşamada olduğu belirlendi.
Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Dong-Woo Kim, galaksi birleşmelerinin evrenin erken dönemlerinde sıkça görüldüğünü belirtti.