EY, 2025 Küresel Vergi Politikası ve İhtilaf Görünümü raporunu yayımlandı

EY, 2025 Küresel Vergi Politikası ve İhtilaf Görünümü Raporunu Yayımladı

EY, küresel vergi politikalarındaki değişiklikleri ele alan “2025 EY Küresel Vergi Politikası ve İhtilaf Görünümü” raporunu yayımladı. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre, rapor 71 farklı yargı alanından profesyonel katkılarla hazırlandı ve küresel vergi uygulamalarındaki değişimlere dair öngörüler içeriyor. Rapor aynı zamanda uluslararası düzeyde vergisel düzenlemelere dair eğilimleri değerlendirirken, ülkelerin analizlerine de yer veriyor.

Raporda, küresel vergi ortamındaki belirsizlikler ve jeopolitik gelişmeler karşısında şirketlerin değişime hazırlıklı olmalarının önemi vurgulanıyor. Stratejik uyum sağlayabilen işletmelerin maliyet avantajı elde edebileceği ve rekabet güçlerini artırabileceği belirtiliyor.

Üretken yapay zeka (GenAI) teknolojisinin vergi departmanları tarafından fırsatların tespiti ve uyum süreçlerinin yönetimi için önemli bir araç haline geldiğine de raporda değiniliyor. GenAI, vergi denetimlerinin daha verimli yapılmasında ve risk analizlerinde kullanılabiliyor.

Raporda ayrıca, vergi politikalarının şirket stratejilerine entegre edilmesi ve vergi birimlerinin tedarik zinciri ve sürdürülebilirlik gibi farklı alanlarla koordineli bir şekilde çalışması gerekliliği vurgulanıyor. Dinamik ekonomik koşullar altında çevikliğin önemine değinilirken, vergi departmanlarının şirketlerin büyüme ve dönüşüm hedeflerinde stratejik bir rol oynadığı belirtiliyor.

Avrupa Birliği (AB) üye devletlerinin ekonomik görünümlerini iyileştirmek için vergi sistemlerini kullanırken, Sütun 2 (Pillar 2) ek vergisinin işletmelere farklı vergilendirmeler getirebileceği vurgulanıyor. Bu nedenle, hükümetlerin sundukları teşvikleri şirketler için değerini koruyacak şekilde yeniden tasarladığı ifade ediliyor.

EY Türkiye Vergi Hizmetleri Bölüm Başkanı Erkan Baykuş, teknolojik gelişmelerin vergi ve finans alanlarını şekillendirdiğini belirterek, işletmelerin değişen düzenlemelere uyum sağlaması gerektiğini vurguluyor. Baykuş, vergi rekabetinin yeniden gündeme gelmesinin muhtemel olduğunu belirterek, işletmelerin bilgili ve proaktif bir yapıyla hareket etmelerini önemsiyor.

EY Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı ve Uluslararası Vergilendirme Hizmetleri Lideri Ateş Konca ise Sütun 1’de nihai bir uzlaşının henüz sağlanamadığını belirterek, işletmelerin yeni düzenlemelere hızla uyum sağlamaları gerektiğini vurguluyor.

BYBIT TR’ye Üye Ol, 1.000 TL Kazan! Reklamdır
Kaynak: AA / Oktay Özdemir – Ekonomi

Related Posts

Akaryakıta tarihin en büyük zammı geliyor

Brent petrol fiyatlarında yaşanan sert yükselişin ardından akaryakıt sektörü kaynakları, cumartesinden itibaren geçerli olacak şekilde motorinin litre fiyatında 3 liraya varan artış beklenildiğini duyurdu. Yapılacak artış, ÖTV düzenlemeleri dışında …

Yarın 81 ilde internet bedava!

Türk Telekom, 20 Haziran Dünya Wi-Fi Günü’ne özel 81 ilde ücretsiz Wi-Fi hizmeti sunuyor. Türk Telekom Pazarlama ve Müşteri Deneyimi Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Özden, “Türk Telekom olarak geniş bir yelpazede çağın yenilikçi imkanlarını …

Feribot ücretlerine zam geldi! İşte yeni fiyatlar

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZDENİZ Genel Müdürlüğü’nün işlettiği Bostanlı ve Üçkuyular iskeleleri arasında hizmet veren araba vapurlarının ücretine zam yapıldı. Yeni tarifeye göre motosiklet 50 TL’den 75 TL’ye, otomobil 160 TL’den 200 TL’ye, orta …

Türkiye’nin makine ihracatı azaldı

Türkiye’nin makine ihracatı, yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2 azalarak 11,5 milyar dolar oldu.

Baykar ile Leonardo ortaklığıyla ilgili Bakan Kacır’dan açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Baykar ile İtalya’nın önde gelen havacılık ve savunma sanayisi şirketi Leonardo arasında kurulan ortaklığın, iki ülkenin geleceğine katkı sağlayacağını bildirdi.

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?