Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban‘ın davetine icabetle Macaristan Devleti’nin Kuruluş Günü kutlamaları ile Macaristan’ın ev sahipliğinde düzenlenecek Dünya Atletizm Şampiyonası etkinliklerinin bir bölümüne katılmak üzere, bugün Budapeşte’ye gidecek.
İKİLİ GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, ziyaret kapsamında Macar tarafıyla yapılacak görüşmelerde, ikili ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alınması, ayrıca bölgesel ve küresel gelişmeler hakkında görüş teatisinde bulunulması öngörülüyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kutlama ve etkinliklere katılacak diğer mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirmesi de bekleniyor.
RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI MASADA
Bölgesel meseleler de iki liderin gündeminde olacak. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın Türkiye-Macaristan ortak çıkarlarına etkileri değerlendirilecek. Karadeniz’de gerginliğin artmaması için izlenecek yol haritası belirlenecek. NATO’nun genişleme politikası ve Avrupa Birliği ile ilişkiler de kapsamlı olarak ele alınacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Macaristan Milli Günü dolayısıyla Budapeşte’de düzenlenecek kutlama programına da katılması bekleniyor.
9-10 EYLÜL’DE G-20 ZİRVESİ İÇİN HİNDİSTAN’A GİDECEK
Macaristan’dan dönecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9-10 Eylül tarihlerinde bu kez G-20 Zirvesi’ne katılmak üzere Hindistan’a gidecek. Yoğun temaslarda bulunacak Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Türkiye’ye dönecek.
ABD’YE KRİTİK ZİYARET
17-21 Eylül tarihlerinde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika’da olacak. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılacak olan Erdoğan, burada Türkiye’yi temsil edecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvede BM üyesi olan diğer ülke liderleri ile ayrı ayrı görüşecek.
DİPLOMATİK İLİŞKİLERİN 100. YILI
Türkiye ile Macaristan ilişkileri tarihi bağlar, son dönemde artan karşılıklı üst düzey ziyaretler ve istişare mekanizmaları ile ivme kazandı. Türkiye ve Macaristan başta NATO, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Konseyi ve Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) olmak üzere uluslararası ve bölgesel örgütler çerçevesinde yakın işbirliği yapıyor.
İki ülke birçok alanda işbirliğini sürdürürken, Macaristan hükümeti, 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından deprem bölgesine çok sayıda arama kurtarma ekibi gönderdi. Bunun yanı sıra iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) tesis edilirken, ilişkiler 2023’te “Geliştirilmiş Stratejik Ortaklık” düzeyine çıkarıldı. Köklü ilişkilere sahip olan Türkiye ve Macaristan, 18 Aralık 2023’te diplomatik ilişkilerinin 100. yılını kutlayacak.
KARŞILIK ZİYARETLER İLİŞKİLERE İVME KAZANDIRIYOR
İki ülke ilişkilerinin gelişmesinde tarihi bağlar ve kültürel yakınlığın yanı sıra son dönemde karşılıklı ziyaretlerin artması da büyük önem taşıyor. Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, 27 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye’ye dayanışma ziyareti gerçekleştirdi ve 3 Mayıs’ta da çalışma ziyaretinde bulundu.
Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetine icabetle 29 Mart’ta Türkiye’yi ziyaret ederken, Macaristan Başbakanı Viktor Orban da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 Haziran’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen “Göreve Başlama Töreni”ne iştirak etti. Dışişleri Bakanı Fidan, 28 Temmuz’da Budapeşte’ye giderek Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile bir araya geldi.
Macaristan hükümeti, eski Dışişleri Bakanı, AK Parti Antalya Milletvekili ve NATO Parlamenter Asamblesi (PA) Türk Delegasyonu Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, Türkiye-Macaristan ilişkilerinin geliştirilmesine sağladığı şahsi katkılar ve bölgesel çatışmaların barışçıl çözümü için yürüttüğü üstün çalışmalardan dolayı “Yıldızlı Liyakat Nişanı” takdim etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Budapeşte’ye yapacağı ziyaret iki ülke ilişkilerine daha da fazla ivme kazandıracak.
İKİLİ TİCARETTE HEDEF 6 MİLYAR DOLAR
İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin Karma Ekonomik Komisyon mekanizmasıyla kapsamlı şekilde ele alınması planlanıyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, mayısta Budapeşte’ye yaptığı ziyarette iki ülke ticaret hacminin geçen yıl 3,5 milyar dolara ulaştığını ve hedefin 6 milyar dolar olduğunu belirtti.
Bakan Fidan ayrıca Türk yatırımcıların Macaristan’a artan ilgisinden memnuniyet duyarken, Macaristan’daki Türk yatırımlarının gelecek yıllarda 3 milyar ulaşmasını bekliyor. Öte yandan Türkiye’deki Macaristan yatırımları da önemli ölçüde artıyor.
Ticaretin yanı sıra Türkiye ve Macaristan enerji güvenliği alanında da işbirliği yapıyor. Türkiye, Macaristan’a enerji güvenliği konusunda yardımcı olurken, Türk Akımı doğal gaz boru hattı Macaristan’ın enerji güvenliğinin sağlamasında etkili oldu. Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, bu konuda “Türkiye, Macaristan’ın enerji güvenliği konusunda vazgeçilmez öneme sahiptir. Türk Akım’a ihtiyacımız var.” ifadesini kullandı.
Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto da Türk Akımı doğal gaz boru hattının Macaristan’ın enerji güvenliğini sağlamasında çok etkili olduğunu düşünüyor. Gelen doğal gazın Macaristan enerji kaynağının yüzde 48’ini oluşturduğunu kaydeden Szijjarto, “Türk akımı olmasaydı o zaman Macaristan’ın enerji kaynağı da gerçekleşemezdi.” ifadelerine yer verdi.
AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI
Dış politikada ilişkilerini genişletmek, büyütmek ve canlı tutmak isteyen Türkiye ve Macaristan uluslararası arenada da birbirini her daim destekliyor. Dışişleri Bakanı Fidan’a göre, Macaristan, Türkiye-AB ilişkilerinin ve katılım sürecinin stratejik önemini en iyi anlayan ülkelerden.
Türkiye, AB ile ilişkilerin yeni dönemde vizyoner bir yaklaşım ve tam üyelik perspektifiyle yürütülmesini bekliyor. Macaristan’ın 2024’ün ikinci yarısında AB dönem başkanlığını üstlenecek olması, Türkiye-AB ilişkilerinde olumlu gündemin sürdürülmesi süreci için önem arz ediyor. Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto da Macaristan hükümeti olarak AB ve Türkiye arasında işbirliği oluşturmak istediğini belirtiyor. Öte yandan Macaristan 2018’in sonlarından itibaren Türk Devletleri Teşkilatında (TDT) “gözlemci üye” olarak önemli bir konumda bulunuyor.
İSVEÇ’İN NATO ÜYELİĞİ VE RUSYA-UKRAYNA ARABULULUK ÇALIŞMALARI
Türkiye ve Macaristan, İsveç’in NATO’ya üyeliği konusunda da eşgüdüm halinde hareket ediyor. Macaristan Başbakanı Orban, İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Türkiye ile düzenli temas halinde olduklarını belirterek, “Bir şey yapacağımız zaman müzakere yaparız ve Macaristan kararlarını geciktirmez.” ifadesini kullandı.
Öte yandan Macaristan, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi ve tahıl anlaşmasının sağlanması yönündeki çabalarını da destekliyor ve takdirle karşılıyor.