Çalınan eserler bulundu sevinci

Dünyanın önde gelen müzelerinden British Museum, bin 500 kayıp eserin neredeyse yarısını kurtardığını müjdeledi.

Bu arada 60 bin dolar değerindeki bir antik Roma mücevheri eBay’de 48 dolara listelenmiş hâlde bulundu.

Uzun zamandır British Museum’da yaşananları heyecanla takip ediyoruz.

2 bine yakın değerli parçanın kaybolduğunu ve aslında müzenin tüm envanterini gösteren bir katalog olmadığını müzenin yönetim kurulu başkanı, İngiltere’nin eski Maliye Bakanı George Osborne açıkladı.

Kaybolanlar arasında İngiltere ve Yunanistan arasında davalara neden olan tarihi eserler de var.

Son dönemde müzede detaylı incelemeler yapılıyor ve kamuoyuyla bilgi paylaşılıyor.

Bunun sonucunda müzenin 2016’dan beri direktörlüğünü üstlenen Hartwig Fischer istifa etmek zorunda kaldı.

Daha sonra ise Yunanistan, Parthenon (Elgin) Mermerleri karşılığında British Museum’a önemli antik eserleri ödünç vermeyi teklif etti.

Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni, ödünç verilen eserler ile yapılacak dönüşümlü sergilerin Parthenon Mermerleri’nin iadesinin bıraktığı boşluğu dolduracağını söyledi.

Şimdi ise British Museum, koleksiyonlarında kaybolduğu veya çalındığı tespit edilen 268 eserin daha kurtarıldığını duyurdu.

Şu ana kadar toplam 626 eser kurtarma programı tarafından yeniden kazanıldı.

Geçen yaz, British Museum’un Yunan ve Roma antikaları bölümünün eski kıdemli küratörü Dr. Peter Higgs’in, 20 yıllık bir süre içinde müzenin depolarından yaklaşık bin 500 nesneyi çaldığı şüphesiyle görevden alındığı açıklandı. 

Kayıp eşyaların çoğu antik Yunan ve Roma mücevherlerinden oluşuyor.  

Bazıları eBay’de Sultan1966 satıcısı tarafından listelendi; bunların arasında 48 dolar başlangıç ​​fiyatıyla teklif edilen 60 bin dolar değerinde olduğu söylenen bir Roma mücevheri de vardı.

Higgs’e karşı açılan davanın bir parçası olarak müze, eBay ve PayPal’dan, Higgs olduğuna inanılan Sultan1966 satıcısı tarafından Mayıs 2014 ile Aralık 2017 arasında satılan 96 parçanın ayrıntılı belgelerini teslim etmesini talep etti. 

Bu yılın başlarında müze, iddia edilen hırsızlıklarla ilgili yasal işlem başlattı. 

Higgs ise suçlamaları reddetti.

Müze başkanı George Osborne, “Çok az kişi bugünü görmeyi bekliyordu ve benim bile şüphelerim vardı. Koleksiyonumuzdaki eserlerin çalındığına dair yıkıcı haberi duyurduğumuzda, insanlar anlaşılır bir şekilde bunun böyle olduğunu varsaydılar; bir daha onlardan bir avuçtan fazlasını görme ihtimalimiz yoktu. Genellikle bu tür hırsızlıklar böyledir. Akıllı bir dedektiflik çalışması sayesinde dikkat çekici bir sonuç elde ettik: 600’den fazla eser bize geri döndü ve 100’ü daha tespit edildi; toplamda kurtarabildiğimiz çalıntı eserlerin neredeyse yarısı.”

Osborne, bunun “harika bir sonuç” olduğunu ancak kalan kayıp eserler için arama çalışmalarının devam ettiğini ve herhangi bir bilgisi olan herkesi müzeyle iletişime geçmeye çağırdığını söyledi.

Her ne kadar British Musum bu sonucu “harika” olarak duyursa da, asıl harika olan bu eserleri müzede koruyabilmeyi başarmaları olmaz mıydı?

Önce bu kadar önemli bir müzenin tam envanteri olmadığını, sonra 2 bine yakın eserin çalındığını açıklamak ve daha sonra da bunların yarısı bulundu diye sevinmek bir Nasreddin Hoca hikayesini hatırlatmıyor mu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir