Akıllı lensler gözlüksüz görüş sağlıyor: Kimler için uygun?

Akıllı Lensler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Opr. Dr. Serdar İlgüy, akıllı lensler hakkında açıklamalarda bulundu. Göz içine ameliyatla yerleştirilen ve uzak, orta ile yakın görüşü aynı anda düzeltebilen çok odaklı (multifokal) lenslerin, katarakt tedavisi ve gözlükten kurtulmak isteyen 40 yaş üstü insanlar için kullanıldığını belirtti.

İki Özel Durumda Kullanılıyor

Opr. Dr. İlgüy, akıllı lenslerin özellikle iki durumda tercih edildiğini açıkladı. Bunlardan ilki katarakt ameliyatlarında, gözlük ihtiyacını azaltmaları nedeniyle sıkça tercih edilir. İkincisi ise miyop, hipermetrop ve astigmatı olan, 40 yaş üstü ve presbiyopi sorunu yaşayan kişilerde, gözlüksüz görüş sağlamak amacıyla kullanılır.

Kimler İçin Uygundur?

Akıllı lens ameliyatı yapmadan önce detaylı göz muayenesi ve hastadan detaylı öykü alınması gerektiği vurgulayan Opr. Dr. İlgüy, bu yöntemin uygun olduğu kişilere şunları sıraladı:

  • 40 yaş üstü ve yakın görme sorunu yaşayanlar,

  • Katarakt hastaları,

  • Lazerle tedavi edilemeyen yüksek miyop, hipermetrop veya astigmat hastaları.

Kimler İçin Uygun Değildir?

Dr. İlgüy, her gözün akıllı lense uygun olmadığını belirterek, bazı durumlarda ameliyatın önerilmediğini söyledi:

  • Göz tembelliği ve şaşılık olanlar,

  • İleri sarı nokta hastalığı olanlar,

  • Diyabete bağlı retina hasarı bulunanlar,

  • Kornea yapısı bozuk olanlar (Keratokonus, pellusid marjinal dejenerasyon),

  • Kontrolsüz göz tansiyonu hastaları.

Kalıcı ve Gözlüksüz Görüş Avantajı

Akıllı lenslerin çok odaklı tasarımı sayesinde bireylerin uzak, orta ve yakın mesafeyi gözlüksüz görebildiğini vurgulayan Dr. İlgüy, “Bu lensler ömür boyu göz içinde kalabilir, katarakt tekrarlamaz, göz numarası sabittir ve değişmez. Lensin çıkarılması veya değiştirilmesi gerekmez” açıklamasında bulundu.

Ameliyat Kararı Dikkatle Verilmelidir

Ameliyat öncesinde yapılan değerlendirmenin önemi üzerinde duran İlgüy, “Akıllı lens uygulaması cerrahi bir işlem olup, bazı komplikasyon riskleri taşır. Bu nedenle ameliyat kararı, hem hekim hem de hasta tarafından detaylıca değerlendirilmelidir. Gereksiz cerrahi operasyonlardan kaçınılmalıdır” uyarısında bulundu.

Related Posts

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Uzman isim uyardı: Kenede erken ve doğru müdahale, bulaş riskini azaltıyor

İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Bozkurt, kenelerin yol açtığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalıklarına erken müdahalenin önemli olduğunu belirtti.

Yapay zeka destekli yöntemle kolorektal kanserin erken tanısı sağlanabilecek

Yeditepe Üniversitesi öğretim üyelerinin de yer aldığı uluslararası araştırma ekibi, bağırsak florasında bulunan bakterilerin analiz edilmesiyle kolorektal kanserin erken teşhis edilebileceğini ortaya koydu.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Çinko nedir ve neden ihtiyaç duyarız?

Vücudumuz çinkoyu yalnızca yiyeceklerden alabilir, ancak her zaman kolayca emilemez. Peki yeterince çinko aldığınızdan nasıl emin olabilirsiniz? Ve yeterince almazsanız ne olur?