Savaş çanları bu sefer Asya’da çalıyor! Füze sistemleri devreye girdi, savaş uçakları hazır bekliyor

Tayland ile Kamboçya Arasında Sınır Çatışması: 15 Kişi Hayatını Kaybetti

Dünya gündemindeki yoğun Orta Doğu ve Ukrayna-Rusya gerginliğine ek olarak, Güneydoğu Asya’da Tayland ile Kamboçya arasında yeni bir savaş patlak verdi. Sınır bölgesinde başlayan çatışmalar hızla geniş çaplı silahlı çatışmalara dönüştü.

Tayland ordusu, Ubon Ratchathani ve Surin bölgelerinde meydana gelen çatışmalarda Kamboçya’nın Rus yapımı BM-21 füze sistemlerini kullandığını açıkladı. Yaklaşık 100 bin kişinin tahliye edildiği Tayland’da Başbakan Vekili Phumtam Wechayachai, çatışmaların tam ölçekli bir savaşa evrilebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Çatışmalarda Çok Sayıda Sivil Hayatını Kaybetti

İkinci gününde çatışmaların ardından Tayland Sağlık Bakanlığı, 14’ü sivil olmak üzere toplam 15 kişinin hayatını kaybettiğini ve 46 kişinin yaralandığını duyurdu. Kamboçya ise 1 sivilin hayatını kaybettiğini, 5 sivilin yaralandığını ve 1500 ailenin tahliye edildiğini bildirdi.

Tayland, Kamboçya’yı sivilleri hedef aldığı gerekçesiyle suçlarken; Kamboçya ise Tayland’ın misket bombaları kullandığını iddia etti. Tayland Dışişleri Bakanlığı henüz bu iddialara yanıt vermedi.

Gerginlik Nasıl Başladı?

Gerginlik, bir Tayland askerinin sınır bölgesinde mayına basması sonucunda diplomatik bir krizle tırmanmaya başladı. Tayland, büyükelçisini geri çekerken, Kamboçya da Tayland’ın büyükelçisini sınır dışı etti. Tayland ayrıca 6 adet F-16 savaş uçağını bölgeye konuşlandırdı. Kamboçya’nın hava kuvvetlerine sahip olmaması, bu hamleyi bölgesel bir güç gösterisine dönüştürdü.

Uluslararası toplum, taraflara itidal çağrısı yaparken, ASEAN (Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği) Dönem Başkanı Malezya’nın Başbakanı Enver İbrahim iki ülkeye de sağduyu çağrısında bulundu.

İki Ülkenin Geçmişi Krizlerle Dolu

Tayland ile Kamboçya arasındaki anlaşmazlık, Fransa’nın 19’uncu yüzyılda Kamboçya’yı işgalinin ardından iki ülkenin sınırlarının belirlendiği döneme dayanıyor. İki ülke arasındaki gerilim, 2008 yılında ihtilaflı bir bölgede bulunan 11’inci yüzyıldan kalma bir tapınağın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydedilmeye çalışılmasıyla başlamış ve bu olay iki ülke arasında krize neden olmuştu.

Yıllar boyunca her iki ülkede hem askeri personel hem de sivillerin hayatını kaybına neden olan çatışmalar yaşandı. Gerilim, 2025 Mayıs ayında bir Kamboçyalı askerin öldürülmesiyle tırmandı. Son zamanlarda her iki ülke de karşılıklı olarak sınır kısıtlamaları getirdi. Kamboçya, Tayland’dan meyve sebze ürünlerinin ithalatını yasakladı, elektrik ve internet hizmetlerinin ithalatını durdurdu.

Related Posts

Mimar Sinan’ın heykeline zarar verildi

Kayseri’de Mimar Sinan’ın doğup büyüdüğü Ağırnas Mahallesi’nde heykeline zarar verildi.

AKP’li meclis üyesi silahlı saldırıda öldürüldü

Balıkesir’in Havran ilçesinde AKP Belediye Meclis Üyesi Mehmet Anıl Yüksel, kimliği belirsiz kişinin silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Fail kaçtı.

Okan Buruk’tan Donnarumma sözleri

Galatasaray teknik direktörü Okan Buruk, ismi Sarı-kırmızılılar ile anılan PSG kalecisi Gianluigi Donnarumma ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Yandaştan al haberi… Erdoğan’dan ‘Minguzzi’ talimatı iddiası: Yasa değişikliği sinyali!

Türkiye’yi yasa boğan Mattia Ahmet Minguzzi cinayeti sonrası, suça sürüklenen çocuklara verilen cezaların artırılması gündemde. TBMM’nin yeni yasama yılında ceza indirimlerine son verecek düzenlemeler yapması bekleniyor. İktidara yakın Türkiye Gazetesi’nin iddiasına göre; Erdoğan’dan da çocuk suçlarıyla mücadele için talimat geldi.

Basın Özgürlüğü İçin Dayanışma Çağrısı

Cem Kaytan, basın özgürlüğüne vurgu yaparak sansür uygulamalarına dikkat çekti.

THY’de ‘müşavirlik’ gitti ‘başkanlık’ geldi

THY’de kurumsal yapı değişti. Yapılan değişiklikte Basın Müşavirliği kaldırıldı, yerine İletişim Başkanlığı kuruldu. Yahya Üstün yeni başkan oldu.