Zorunlu Eğitim Süresi Tartışmaları Yeniden Alevlendi
Sendika bünyesinde gerçekleştirilen araştırma, zorunlu eğitim süresi konusunu tekrar gündeme getirdi. Liselerde uygulanması önerilen “2+2” modeli, 2 yıl zorunlu ve 2 yıl isteğe bağlı eğitimi içeriyor. Bu öneri, genel olarak olumlu karşılandı ancak muhalefet ve eğitimcilerden eleştiriler de yükseldi.
Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın açıklamasına göre, 36 binden fazla katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmada, 2 yıl zorunlu ve 2 yıl isteğe bağlı eğitim modelinin destek gördüğü ortaya çıktı. Araştırmaya katılan öğretmenlerin %93.8’i, okul yöneticilerinin %97.1’i, öğrencilerin %78.5’i ve velilerin %78.8’i mevcut 12 yıllık zorunlu eğitim süresinin kısaltılması gerektiğini belirtti.
‘Çocuklar Ucuz İş Gücü Değil!’
Zorunlu eğitim konusundaki tartışmalara CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka da katılarak, sosyal medya üzerinden çocuk işçiliği konusundaki endişelerini dile getirdi. Nazlıaka, çocukların ucuz iş gücü olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayarak, eğitimin önemine dikkat çekti ve piyasacı anlayışa karşı mücadele edeceklerini belirtti.
‘Sorun Nitelikle İlgili’
Eğitimci Özgür Bozdoğan ise zorunlu eğitim süresinin kısaltılmasının asıl meselesinin nitelikle, içerikle, okullaşma politikası ve yükseköğretime geçişle ilgili olduğunu belirtti. Bozdoğan, zorunlu eğitim süresinin kısaltılmasının asıl amacının, sermayenin ucuz iş gücü ihtiyacını karşılamak olduğunu savundu.