Yunanistan’dan Girit Adası’na 330 metre uzunluğunda enerji köprüsü: Yeni hedef Kıbrıs

Girit Adası’na Yenilenebilir Enerji Köprüsü Kuruluyor

Girit Adası’na büyük ölçüde Avrupa Birliği fonları ve kredileri ile finanse edilen bir proje kapsamında, şebeke operatörü adanın enerji çeşitliliğine katkı sağlamayı ve Avrupa’nın Rusya’ya olan enerji bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor. Projenin arkasındaki motivasyon, özellikle Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Avrupa’nın enerji güvenliğinin artan endişelerine yanıt vermek.

Girit’in Fosil Yakıttan Kurtulması Hedefleniyor

“Büyük Deniz Ara Bağlantısı” veya diğer adıyla Great Sea Interconnector projesi, Girit’in fosil yakıtlardan temiz enerji kaynaklarına geçişini teşvik edecek. Enerji Bakanı Stavros Papastavrou, Girit’in ülkenin enerji dönüşümünde önemli bir rol oynadığını ve Doğu Akdeniz’de bütünleşik bir elektrik bağlantı ağı oluşturduklarını vurguladı.

Ancak proje daha geniş çaplı aşamalarda çeşitli zorluklarla karşılaşıyor. Finansal anlaşmazlıklar ve Yunanistan ile Türkiye arasındaki deniz yetki alanı anlaşmazlıkları projenin karmaşıklığını artırıyor. Atina yönetimi ise önümüzdeki 10 yıl içinde hattı Kıbrıs ve İsrail’e kadar uzatmayı planlıyor.

Yunanistan ve Mısır’ın ayrıca Girit’i atlayarak doğrudan Atina yakınlarına ulaşacak başka bir deniz altı hattı inşa etme planları bulunuyor. Bu girişimler, bölgedeki enerji projeleri arasındaki rekabeti artırıyor.

Bin 200 Metre Derinliğe Döşendi

Girit’e döşenen deniz altı kabloları yaklaşık bin 200 metre derinliğe yerleştirilmiş olup bin megavatlık bir enerji kapasitesine sahip. Bu kapasite, adanın enerji arz güvenliğini artırırken aynı zamanda yenilenebilir enerji entegrasyonunu kolaylaştıracak.

Hattın tamamlanması, Avrupa enerji ağı için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, projenin başarılı bir şekilde tamamlanmasının bölgedeki diğer enerji projelerine de ivme kazandırabileceğini belirtiyor.

Related Posts

CHP’li Cemal Enginyurt: Zalimin karşısında susmayacağız

CHP’li Cemal Enginyurt: Zalimin karşısında susmayacağız

Erdoğan’ın konuşması ‘tarihi’ çıkmadı, sosyal medya ti’ye aldı: ‘Dağ fare doğurdu…’

Terör örgütü PKK’nin sembolik silah bırakma sürecinin başlamasının ardından değerlendirmelerde bulunan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “tarihi” denilen konuşmasını bu sabah yaptı. Erdoğan’ın “tarihi” olması beklenen konuşması, kamuoyu tarafından “tarihi” bulunmadı. Söz konusu konuşmaya ilişkin sosyal medyada sosyal medya kullanıcıları, siyasiler ve gazetecilerden peş peşe yorum geldi.

Papalık’tan dikkat çeken yapay zeka çağrısı

10 Temmuz 2025’te İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen “AI for Good Zirvesi 2025″e gönderdiği mesajla Papa Leo XIV, yapay zekânın küresel ve etik temellere dayalı bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal …

Mersin’de ‘TİKKO’ operasyonu: Gözaltına alınıp tutuklandı

Tunceli’de biri asker 2’si sivil olmak üzere 3 şehidin faili olduğu tespit edilen terör örgütü TKP/ML-TİKKO üyesi H.K., Mersin’de düzenlenen operasyonla yakalandı.

Çin 75 ülkeye vizesiz giriş hakkı tanıdı: Türkiye listede mi?

Çin, 16 Temmuz itibarıyla 75 ülkeye vize muafiyeti tanınacağını açıkladı. Vize muafiyeti tanınan ülkeler arasında Fransa, Almanya, Hollanda, İtalya, İspanya, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri ve bazı Latin Amerika ülkeleri bulunuyor. Türkiye ile Çin …

Suriye ve Suudi Arabistan, İsrail Parlamentosu’nda “normalleşiyor”

İsrail parlamentosu Knesset’te düzenlenen bölgesel güvenlik anlaşmasını ilerletme lobisinin ilk konferansı, bölgedeki trajik gerçekleri bir kez daha gözler önüne serdi. Suriyeli aktivist Şadi Martini ve Suudi gazeteci Abdülaziz Alkhamis’in de …