Tarlada isyan: ‘Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz’

Aydın’da Dolu Yağışı Çilek Üreticilerini Mağdur Etti

Türkiye genelinde etkili olan dolu yağışı, Aydın’daki tonaj yapmış durumdaki çilek tarlalarına da zarar verdi. Naylonların bitim yerinde açıkta kalan çilekler, tamamen çürüdü.

Üretici Türkan Sarıkaya, çilek dikiminin zor ve maliyetli bir iş olduğunu belirtirken, en büyük sıkıntılarının arasında artan girdi maliyetleri ve ürünlerinin tarlada düşük fiyata satılması geldiğini ifade etti.

Sarıkaya, tarladan 40-50 liraya alınan çileğin pazarda 100 liraya satıldığını belirterek, aradaki uçurumun kendilerine değil, aracılara yaradığını dile getirdi.

Girdi maliyetlerinden dert yanan Sarıkaya, “Mazot, gübre, işçilik her şey çok pahalı. Tarla kiraları da arttı. Bu işin içinden çıkamıyoruz. İşçilere günlük 900 TL yevmiye verdiği işçilerin topladığı çileğin miktarı 100-150 kilo arasında değişiyor. Bu miktar maliyeti karşılamıyor. İşçilerin daha fazla kazanmasını istiyoruz ama onların eline de fazla bir şey geçmiyor. Aracılar kazanıyor, biz ve işçiler mağduruz” şeklinde konuştu.

Geçen yıla kıyasla zirai ilaç fiyatlarının yüzde 100 zamlandığını dile getiren Sarıkaya, “Sadece bu 5 dekar yere ilaç atmanın maliyeti 20 bin lirayı buluyor. Sulama da elektrikle yapılıyor, elektrik faturaları çok yüksek. Fidan parası, tarla parası derken elimizde bir şey kalmıyor” dedi.

“BİZ ARTIK ET SÜT ALAMIYORUZ”

Tarlada çalışan işçilerden biri, günlük 700 lira yevmiye aldığını belirterek, “Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz. Her şey çok pahalı. Ev kiraları 10-15 bin lira olmuş. Biz de mağduruz, mal sahipleri de” şeklinde konuştu.

Bir diğer işçi olan Saniye Ayhan, sabah 04.00’te kalkıp 06.00’da işe başladıklarını ve öğlen 13.00’te işi bitirdiklerini söyleyerek, “Günlük 900 lira yevmiye alıyoruz, bunun 200 lirası dayıbaşına gidiyor. Bu para geçinmeye yetmiyor. Hayat çok pahalı. Kurbanlık almak istedik, dananın hissesi 25- 28 bin lira dediler, nasıl alacağız? Geçen gün yağan dolu mal sahibine de çok zarar verdi” şeklinde konuştu.

Bir kadın işçi ise çilek toplama sürecini anlatarak, “Sabah 05.00’te geliyoruz, öğlen 14.00 gibi çıkıyoruz. Ocak sonunda ekiyoruz, mayıs sonuna kadar topluyoruz. Kazandığımız yetmiyor. Altı çocuğum var, oğlum asker. Kızımla birlikte çalışıyoruz, küçük bir bebeğim de var. Biz çalışmazsak başka gelirimiz yok. Eskiden et alabiliyorduk, şimdi alamıyoruz. Bu sene kurban da kesemeyeceğiz. Elimizde hiçbir şey yok. Geçim çok zorlaştı. Bu şartlarda nasıl olacak bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

Related Posts

İŞKUR’dan çalışan annelere 348,2 milyon lira destek

İŞKUR’dan çalışan annelere 348,2 milyon lira destek

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Taksilerde yeni dönem! Yıl sonuna kadar süre verildi: Zorunlu hale geliyor

Taksiyle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, yıl sonuna kadar birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olacak.

Sürücüsüz yerli otomobilin tarihi belli oldu

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesi’ açılışında konuştu. Yerli otomobil üretimindeki yeni hedefleri açıklayan Bakan Kacır, “3 yerli otonom aracın ülkemizde …

Bayram ikramiyesi 2025: Emeklilere ödeme tarihi belli oldu mu? İşte beklenen ödeme takvimi

2025 Kurban Bayramı emekli ikramiyesi için geri sayım başladı. Bu yıl 4 bin TL’ye yükseltilen bayram ikramiyesi, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri başta olmak üzere birçok hak sahibinin hesabına yatırılacak. Ödemelerin 26 Mayıs – 4 Haziran tarihleri arasında yapılması bekleniyor. İşte tüm detaylar…

Her şey bitti sıra onlara geldi: Düğün salonları, kuaför ve restoranlar dikkat! Borçlu çıkabilirsiniz

Türkiye’de düğün salonları, kuaförler, mağazalar, restoranlar ve benzeri halka açık işletmelerde müzik yayını yapılması durumunda telif hakkı ödenmesi zorunluluğu getirildi. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir