Donmuş gıdayı oda sıcaklığında ya da kalorifer üzerinde çözdürenler dikkat!

Dondurulmuş Gıdaların Doğru Çözünme Yöntemi Nasıl Olmalı?

Yiyeceklerin bozulmadan uzun süre saklanabilmesi ve her mevsim tüketilebilmesi için dondurma yöntemi oldukça yaygın bir uygulamadır. Et, tavuk, sebze, meyve, tereyağı, kaymak gibi birçok gıda dondurularak muhafaza edilebilir. Ancak dondurulmuş gıdalar tüketilmek istendiğinde doğru çözünme yöntemi önemlidir.

Özellikle tüketicilerin merak ettiği konu, dondurulmuş gıdaların hızlı bir şekilde çözülmesi için oda sıcaklığında, kalorifer üzerinde veya güneşte bekletilip bekletilemeyeceğidir. En sağlıklı donmuş gıda çözdürme yöntemi nedir?

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicilerin sorularına cevap vererek bilgi vermektedir. Özellikle “Donmuş gıdalar oda sıcaklığında mı çözündürülmeli?” sorusu sıkça sorulanlardandır. Bakanlığın bu konudaki standartlarına göre, donmuş gıdaların oda sıcaklığında, kalorifer üzerinde ya da güneş ışığında bekletilerek çözülmemesi gerekmektedir.

En Sağlıklı Çözünme Yöntemi Nedir?

Dondurucudan çıkan gıda, dıştan içe doğru çözülmeye başlar ve henüz tamamen çözülmemişken mikroorganizma üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Bu nedenle donmuş gıdaların oda sıcaklığında, su içinde, kalorifer yanında, ateşte veya güneş ışığı altında çözülmemesi önemlidir.

En sağlıklı yöntem, dondurulmuş gıdanın buz dolabında yavaşça çözülmesidir. Böylece mikroorganizma oluşumu engellenir ve gıdanın kalitesi korunmuş olur.

Çözülen Gıda Tekrar Dondurulabilir mi?

Çözülen gıdalar tekrar dondurulmamalıdır. Gıdalar çözüldükten sonra uzun süre bekletilmeden tüketilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Bu nedenle tüketeceğiniz miktarı tek seferde çözmeniz tavsiye edilir.

Related Posts

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Uzman isim uyardı: Kenede erken ve doğru müdahale, bulaş riskini azaltıyor

İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Bozkurt, kenelerin yol açtığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalıklarına erken müdahalenin önemli olduğunu belirtti.

Yapay zeka destekli yöntemle kolorektal kanserin erken tanısı sağlanabilecek

Yeditepe Üniversitesi öğretim üyelerinin de yer aldığı uluslararası araştırma ekibi, bağırsak florasında bulunan bakterilerin analiz edilmesiyle kolorektal kanserin erken teşhis edilebileceğini ortaya koydu.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Çinko nedir ve neden ihtiyaç duyarız?

Vücudumuz çinkoyu yalnızca yiyeceklerden alabilir, ancak her zaman kolayca emilemez. Peki yeterince çinko aldığınızdan nasıl emin olabilirsiniz? Ve yeterince almazsanız ne olur?