TEPAV Direktörü Cangöz: Yabancı yatırımcı çıkıyor, iki haftada 1,5 milyar dolar gitti

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü ve eski Hazine Kamu Finansmanı Genel Müdürü Coşkun Cangöz, şubatın ilk yarısında yabancı yatırımcı çıkışlarındaki hızlanmanın, son dönemde faiz, enflasyon ve benzeri göstergelerde yaşanan gelişmelerden kaynaklandığını belirtti. 

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü ve eski Hazine Kamu Finansmanı Genel Müdürü Coşkun Cangöz, bir sosyal medya platformunda yayınlanan analizinde, Türkiye’nin kredi risk (CDS) primlerinde yukarı yönlü bir hareket gözlenmediği halde, yatırımcı nezdinde ülke risk algısının değişmediğinin anlaşıldığını aktardı.

Cangöz, “Ülke riski artmamış olsa da Merkez Bankasının aralık ve ocak aylarında toplam 500 baz puan faiz indirimine gitmesi, mart ayında da indirime devam edeceği yönündeki piyasa beklentisinin yanı sıra yüksek çıkan ocak ayı enflasyon rakamının ardından, yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 24’e yüksetilmesi, beklenen reel getirinin, kur riski ve ülke riskini karşılamaya yetersiz olabileceği algısını yaratmış gibi görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Haziran 2023’te başlatılan “rasyonele geçiş” söylemiyle uygulamaya konulan politika değişikliklerinin ardından yabancı yatırımcıların önce küçük miktarlarda, sonrasında yükselen tutarlarda Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) satın aldıklarına dikkat çeken Cangöz, bu eğilimin Nisan 2024’e kadar sürdüğünü vurguladı.

Nisandan kasıma kadar geçen dönemde yabancı yatırımcıların DİBS alımlarının, mayısta 6,6 milyar dolar, temmuzda 2,9 milyar dolar, eylülde 1,9 milyar dolar, kasım 2024’te 2,2 milyar dolar olduğunu, aralıktaki küçük çıkış sonrası ocak ayında da 1,6 milyar dolarlık yabancı alımı gerçekleştiğini belirten Cangöz, bu sürecin şubatta tersine döndüğünü, şubatın ilk yarısında yabancı yatırımcı çıkışlarındaki hızlanmanın, son dönemde faiz, enflasyon ve benzeri göstergelerde yaşanan gelişmelerden kaynaklandığını kaydetti. 

“1,5 milyar dolar çıkış, son yılların en yüksek tutarı”

Coşkun Cangöz, şubat ayının ilk yarısında yabancıların DİBS piyasasından 1,5 milyar dolar tutarında satış ve çıkış yaptığını belirterek, “1,5 milyar dolar civarındaki bu satış, son yıllarda görülmemiş büyüklükte bir yabancı çıkışına işaret ediyor. Buna rağmen yabancı yatırımcıların sahip olduğu DİBS portföyü 18,4 milyar dolara ulaşmış durumda. Oysa nas ekonomisinin uygulanmaya başlandığı 2021 sonrasında yabancıların DİBS büyüklüğü 800 milyon dolara kadar inmişti. Nisan 2024’te tersine dönen bu eğilimin, alım yönüne geçmesine karşılık şimdi yeniden çıkış başlamasının nedenlerine dikkat etmek gerekir” ifadelerini kullandı.

Yabancıların, Merkez Bankasının marttaki faiz kararı öncesinde kar realizasyonu yapmayı tercih etmiş olabileceklerini aktaran TEPAV direktörü Cangöz, bunun yanı sıra enflasyon hedefinin yükseltilmesinin de risk algısında değişikliğe yol açmış olabileceğini kaydetti.

Cangöz, “Bu bağlamda, şubat ayının ilk haftalarında görülen yabancı çıkışının devam edip etmeyeceğinde, Merkez Bankasının mart ayındaki faiz kararı etkili olacaktır ve elbette yatırımcılar, önümüzdeki aylarda enflasyon görünümünün ne şekilde seyredeceği kadar, dezenflasyon sürecine maliye politikasının ne ölçüde katkı yapacağına da bakarak yönlerini belirleyecektir” görüşünü dile getirdi. (ANKA)

Related Posts

60 yaş üstüne çay kahve simiti bedava yaptı: Akın akın gidiyorlar

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Saygınlar Kulübü projesi kapsamında 60 yaş ve üzeri vatandaşlara hizmet veriliyor. İzmit’te güzel bir manzaraya sahip Saygınlar Kulübü 2 hafta önce açılmıştı. 60 yaş ve üstü vatandaşlar için bu …

Yaşlı ve engelli aylıkları yattırıldı mı? Bakan açıkladı

Milyonlarca kişi, “Yaşlı ve engelli aylıkları yatırıldı mı?” diye merak ederken, haber Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’tan geldi. Göktaş, mayıs ayı yaşlı ve engelli aylıklarının hesaplara yatırılmaya başlandığını duyurdu …

Tarlada isyan: ‘Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz’

Aydın’ın Atça beldesinde çilek üreticiliği yapan Türkan Sarıkaya ve yöre halkı, artan maliyetler ve yaşadıkları zorluklar karşısında isyan etti. Tarlada çalışan işçilerden biri ise günlük 700 lira yevmiye aldığını belirterek, “Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz. Her şey çok pahalı. Ev kiraları 10-15 bin lira olmuş. Biz de mağduruz, mal sahipleri de” dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Bakan Şimşek’e: Polisiye tedbirlerle vergi gelirleri arttırılamaz

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Bakan Şimşek’e: Polisiye tedbirlerle vergi gelirleri arttırılamaz

Yatırımcılara ‘Çarşamba günü’ uyarısı: Gram altın için alım zamanı değil

İslam Memiş, bu hafta piyasaların volatil olacağına dikkat çekerek, borsa ve dövizde düşüş öngördüğünü söyledi. Fed’in faiz kararı sonrası, dolar karşısındaki tüm varlıklarda gerileme beklediğini ifade etti. Memiş, yatırımcılara dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayarak altın için önemli bilgiler paylaştı.

Altın fiyatları 2 haftanın zirvesinde

Altın fiyatları 2 haftanın zirvesinde