Altında iki neden var…. Sosyal medyada alışveriş çılgınlığı






Sosyal Medyada Alışveriş Çılgınlığı Yükselişte: İşte Altında Yatan Nedenler!

Sosyal Medyada Alışveriş Çılgınlığı Yükselişte: İşte Altında Yatan Nedenler!

Türkiye’de enerji, ulaşım, meyve-sebze ve kira gibi alanlarda olduğu gibi giyim ve ayakkabı kategorilerinde de yükseliş durdurulamıyor. Bu alanlarda hem satışlar hem de fiyatlar hızla artış gösteriyor. Merkez Bankası eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara’nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre, 2024 yılı giyim enflasyonu TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde yüzde 32 arttı.

Meydana gelen artış hakkında konuşan uzmanlar bu soruya iki temel yanıt sunuyor: Psikolojik etkiler ve markaların sosyal medya stratejileri. Son yıllarda yapılan araştırmalar, sosyal medya ve influencerların alışveriş alışkanlıklarımızı büyük ölçüde değiştirdiğini ortaya koyuyor. Dünya genelinde sosyal medya kullanımında ön sıralarda yer alan ülkemizde, hızlı moda (fast fashion) akımının etkileri artıyor.

Konuyla ilgili uzmanlar, özellikle bazı markaların bir ürün için birden fazla kişiyle iş birliği yaptığını ve bu ürünlerin sosyal medyada sürekli karşımıza çıktığını, bu nedenle de ürüne ihtiyacımız olmasa bile ihtiyaç hissi uyandırarak satın alma isteğinin tetiklendiğini ve sevilen ünlülerin ürün önerilerinin de alışveriş alışkanlıklarımız üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunu kaydettiler.

Psikiyatrlar, son dönemde alışveriş bağımlılığının arttığına dikkat çekiyor. İçsel boşluk duygusunun bu bağımlılığı körüklediğini belirten isimler, bu durumun literatürde “onyomani” olarak adlandırıldığını ve tedavi gerektiren bir hastalık haline gelebildiğini belirttiler.


Related Posts

CHP’li Cemal Enginyurt: Zalimin karşısında susmayacağız

CHP’li Cemal Enginyurt: Zalimin karşısında susmayacağız

Erdoğan’ın konuşması ‘tarihi’ çıkmadı, sosyal medya ti’ye aldı: ‘Dağ fare doğurdu…’

Terör örgütü PKK’nin sembolik silah bırakma sürecinin başlamasının ardından değerlendirmelerde bulunan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “tarihi” denilen konuşmasını bu sabah yaptı. Erdoğan’ın “tarihi” olması beklenen konuşması, kamuoyu tarafından “tarihi” bulunmadı. Söz konusu konuşmaya ilişkin sosyal medyada sosyal medya kullanıcıları, siyasiler ve gazetecilerden peş peşe yorum geldi.

Papalık’tan dikkat çeken yapay zeka çağrısı

10 Temmuz 2025’te İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen “AI for Good Zirvesi 2025″e gönderdiği mesajla Papa Leo XIV, yapay zekânın küresel ve etik temellere dayalı bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal …

Mersin’de ‘TİKKO’ operasyonu: Gözaltına alınıp tutuklandı

Tunceli’de biri asker 2’si sivil olmak üzere 3 şehidin faili olduğu tespit edilen terör örgütü TKP/ML-TİKKO üyesi H.K., Mersin’de düzenlenen operasyonla yakalandı.

Çin 75 ülkeye vizesiz giriş hakkı tanıdı: Türkiye listede mi?

Çin, 16 Temmuz itibarıyla 75 ülkeye vize muafiyeti tanınacağını açıkladı. Vize muafiyeti tanınan ülkeler arasında Fransa, Almanya, Hollanda, İtalya, İspanya, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri ve bazı Latin Amerika ülkeleri bulunuyor. Türkiye ile Çin …

Suriye ve Suudi Arabistan, İsrail Parlamentosu’nda “normalleşiyor”

İsrail parlamentosu Knesset’te düzenlenen bölgesel güvenlik anlaşmasını ilerletme lobisinin ilk konferansı, bölgedeki trajik gerçekleri bir kez daha gözler önüne serdi. Suriyeli aktivist Şadi Martini ve Suudi gazeteci Abdülaziz Alkhamis’in de …